Korte handleiding Jurisprudentiedatabank PUC

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Korte handleiding Jurisprudentiedatabank PUC

Vrije tekst zoeken

Gebruik een of twee zoektermen die vrijwel zeker in de uitspraak terugkomen. Als men een zoekterm ingevuld heeft en op zoeken gedrukt heeft verschijnen de lijst zoekresultaten incl. enkele regels uit de uitspraak waarin de zoekterm voorkomt. Ook verschijnt er een extra mogelijkheid tot filtering. Wanneer er geen zoekterm ingevuld wordt, krijgt men de optie om op relevantie, op alfabetische volgorde van de titel of verschijningsdatum te sorteren. De zoekresultaten zijn klikbaar en zullen je direct naar de desbetreffende uitspraak brengen.

Verfijning zoekresultaten

Onderwerp

Het filter Onderwerp maakt het mogelijk uitspraken te selecteren aan de hand van een toegevoegd inhoudelijk trefwoord. Verfijn het zoekresultaat m.b.v.
een van de termen uit de onderwerpenlijst. Nieuw is een beperkte hiƫrarchie binnen de onderwerpenlijst. Als je zoekt op de bredere term (bijv. verlof) wordt ook automatisch gezocht op de onderliggende termen. Bij gebruikmaking van een zoekterm uit de onderwerpenlijst worden de eerste drie regels uit de samenvatting getoond.

Wettelijk kader

Het filter wettelijk kader onderscheidt uitspraken naar rechtsgrond Zie voor een overzicht het tabblad Wettelijk kader, bijv.

  • Penitentiaire Beginselenwet - Beroep op beklag
  • Penitentiaire Beginselenwet - Beroep plaatsing/overplaatsing.

Informatietype /Documentsoort

Door te kiezen voor de documentsoort "Jurisprudentie" worden alleen uitspraken getoond (en wordt voorkomen dat wetgeving als zoekresultaat wordt gepresenteerd).

Bron/auteur

Bron/auteur is de maker van het document binnen PUC. Kies voor Bron /auteur: "Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming"

Geldigheid

Dit filter binnen PUC is niet van toepassing voor uitspraken.

Formele datum (uitspraakdatum)

De formele datum is de uitspraakdatum. Met behulp van dit filter kan binnen een bepaalde periode worden gezocht.

Verschijningsdatum

Verschijningsdatum is de datum van publicatie of wijziging binnen PUC.

Bijzondere uitspraken

Dit filter maakt het mogelijk om het zoekresultaat te beperken tot bijzondere uitspraken, die zijn opgenomen in het jurisprudentiebulletin RSJ.

Zoekfilters verwijderen

De geselecteerde filters kunnen ook verwijderd worden, wanneer wenselijk. Dit kan op twee manieren. Alle filters kunnen tegelijk worden verwijderd (verwijder alle filters), of een filter kan specifiek verwijderd worden (Actieve filters, oranje markering bovenaan, klikt men op het kruisje).

Zoekresultaten

Als er op een zoek resultaat geklikt is opent dit in hetzelfde scherm. Hierin zijn ook verschillende opties. Standaard staat in gesteld dat de pagina op het document tabblad opent.

Het tabblad samenvatting geeft een korte samenvatting van de uitspraak weer. Op het tabblad documentgegevens kunt u zien welke metakenmerken aan de uitspraak zijn toegevoegd.

Inlichtingen

Voor inlichtingen of opmerkingen kunt u zich wenden tot
Marleen Kouwenhoven
medewerker informatievoorziening RSJ
email: info@rsj.nl

Abonneren op zoekresultaat

Het is mogelijk zich te abonneren op nieuwe uitspraken die voldoen aan een tevoren gestelde zoekvraag. Deze optie verschijnt na uitvoering van een zoekactie.

Printen van een geselecteerde uitspraak

Bij gebruik van Internet Explorer 11: Het is mogelijk een gevonden uitspraak om te zetten naar pdf-formaat (zie de knop hiervoor boven de uitspraak). De pdf-versie van de uitspraak kan vervolgens worden afgedrukt.

Anonimiseringsrichtlijn RSJ