Lopende adviestrajecten

Complexe echtscheidingen
Beeld: ©RSJ

Veiligheidsrisico’s in het familie- en jeugdrecht

Bij conflicten na een scheiding, waarbij de ouders tegenover elkaar komen te staan en minderjarige kinderen betrokken zijn, moet de rechter veel verschillende belangen afwegen. Belangen van alle betrokkenen die meegewogen worden om tot een beslissing op maat te komen over gezag- en omgangskwesties en jeugdbeschermingsmaatregelen.

Wanneer sprake is van een verleden met en een risico op huiselijk geweld en kindermishandeling, brengt dit veel complexiteit met zich mee. De vraag is of, en zo ja op welke manier, de aandacht voor veiligheidsrisico’s in het gezin, bijvoorbeeld door (ex-)partnergeweld, in scheidingszaken versterkt moet worden. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke rol de verschillende organisaties in de keten daarbij spelen.

Dit advies wordt medio 2024 uitgebracht.

Meerouderschap en gezag
Beeld: ©RSJ

Meerouderschap- en gezag

Sommige kinderen groeien op in een gezin waar meer dan twee personen betrokken zijn bij het verzorgen en opvoeden. Volgens de Nederlandse wet kunnen maximaal twee personen juridisch ouder zijn van een kind en kunnen ook maar twee personen gezag hebben. Dit kan tot problemen leiden als het kind wordt opgevoed door meer dan twee personen. De Staatcommissie Herijking Ouderschap heeft daarom in 2016 geadviseerd om meerouderschap en meerpersoonsgezag wettelijk mogelijk te maken.

De RSJ schrijft nu een advies op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De focus in dat advies ligt op het belang van het kind bij conflicten over belangrijke beslissingen in het leven van een kind; een onderwerp waar eerder nog weinig aandacht aan is besteed. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan over de inzet van jeugdhulp of medische behandelingen. De ervaringen en visies van kinderen zelf worden in dit advies meegenomen. 

Het advies wordt medio 2024 uitgebracht.

Positie vrouwen en meisjes binnen de strafrechtstoepassing
Beeld: ©RSJ

Positie van vrouwen en meisjes binnen de strafrechtstoepassing

Vrouwen en meisjes vormen een bijzondere categorie binnen justitiële inrichtingen. Zij vormen een minderheid,1 waardoor het justitiële systeem mogelijk minder op hen is ingericht. Bij de vormgeving van beleid zijn mannen en jongens het uitgangspunt, bijvoorbeeld als het gaat om het aanbod van het dagprogramma, beveiliging en praktische zaken.

De positie van vrouwen en meisjes is vaak onderbelicht in publicaties en onderzoeken met betrekking tot de justitieketen.3 Vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (hierna: DJI) zijn recent verschillende trajecten4 gestart met betrekking tot de positie van vrouwen. De RSJ wil, in aanvulling op deze trajecten, in 2024 aandacht besteden aan de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes en de beschikbaarheid van voorzieningen voor hen in het gevangeniswezen, de forensische zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen.

De RSJ verwacht dit advies in het eerste kwartaal van 2025 te publiceren.