Staatscourant publicatie wijziging Rtvi

Op 30 mei 2024 is de gewijzigde Rtvi in de Staatscourant geplaatst. Er zijn een paar belangrijke punten uit het advies overgenomen. Zo is de regeling van toepassing op alle inrichtingen en niet meer alleen op inrichtingen die kampen met personeelsproblemen. Daarnaast zijn naar aanleiding van het bezwaar van de RSJ, dat objectieve criteria worden gemist, de criteria aangescherpt en is de mogelijkheid om een maximaal aantal gedetineerden te bepalen die in aanmerking komen voor capaciteitsverlof onder elektronisch toezicht, komen te vervallen. Tevens is de aanvankelijk eis dat de gedetineerde gewenst gedrag (zogenaamd groen gedrag) laat zien komen te vervallen en vervangen door een screening met de Risicoscreener Geweld. De reden is dat gewenst gedrag binnen de inrichting weinig inzicht geeft op toekomstig gewelddadig gedrag. Overigens had RSJ over dit laatste geen opmerking gemaakt.

Daarnaast is de voorwaarde van het locatiegebod aangescherpt en mogen gedetineerden in beginsel twee uur per dag het verblijfsadres verlaten. Op deze manier ligt de ten uitvoerlegging dichter bij de straf die de rechter heeft opgelegd. De aanbeveling om overgangsrecht op te nemen ten behoeve van de rechtszekerheid is niet overgenomen. Ook de aanbeveling om een aanvaardbare verblijfplaats te verruimen is niet overgenomen.

Tot slot geeft de Minister aan ook te kijken naar de lange termijn oplossingen. Zo wordt er bezien of het taakstrafverbod in het geval van recidive kan worden herzien en wordt verkend of elektronische detentie tot een zelfstandige hoofdstraf kan worden geformaliseerd. Daarbij wordt ook nagedacht over de vraag welke strategisch keuzes DJI in de toekomst zal moeten gaan maken om het gebrek aan personeel het hoofd te kunnen bieden.