Advies Verbetering rechtspositie pleegouders
De RSJ is gevraagd om te adviseren over het conceptwetsvoorstel tot verbetering van de rechtspositie van pleegouders. De Wet op de jeugdzorg kent momenteel slechts een beperkte regeling over de positie van pleegouders.
Het wetsvoorstel heeft tot doel om pleegouders een serieuze partij te laten zijn bij de hulpverlening, zodat zij betere zorg aan het pleegkind kunnen geven. Ook zou het wetsvoorstel een stimulans kunnen zijn om meer mensen te interesseren voor pleegzorg.
De RSJ is van mening dat het conceptwetsvoorstel inderdaad ten goede kan en zal komen aan de rechtspositie van pleegouders. Het verlenen van het instemmingsrecht aan pleegouders, het afschaffen van de onderhoudsverplichting voor gezamenlijke pleegoudervoogden, het verplichten van pleegzorgaanbieders tot het instellen van een pleegouderraad en het wettelijk vastleggen van het recht voor pleegouders om een vertrouwenspersoon in te schakelen zijn goede voorstellen om de rechtspositie te verbeteren.
De RSJ is van mening dat het huidige wetsvoorstel ter verbetering van de rechtspositie van pleegouders ten onrechte geen betrekking heeft op de groep informele netwerkpleegouders zonder pleegcontract met een pleegzorgaanbieder. De RSJ wijst in dit kader op de discrepantie tussen de gehanteerde (krappe) definitie van pleegzorg in de Wet op de jeugdzorg en de (brede) definitie van pleegzorg in het Burgerlijk Wetboek en de Pleegkinderenwet.
Hij stelt daarom voor de brede definitie ook in de Wet op de jeugdzorg te hanteren, zodat de nu voorgestelde wijzigingen ook betrekking hebben op pleegouders zonder pleegcontract. Juist onder deze groep informele pleegouders, die vaak in een crisissituatie de zorg op zich neemt voor bijvoorbeeld kleinkinderen, bestaat vaak een duidelijke behoefte aan ondersteuning. Ook deze groep dient bij een pleegzorgaanbieder terecht te kunnen voor informatie en begeleiding. Pleegzorgaanbieders dienen op hun beurt, in het belang van het kind, zicht te krijgen op deze groep.